Grupe od Interesa

GRUPE OD INTERESA


Pregled dokumenta: Fondacija nije jedina grupa sa interesom i posvećenjem prema paranormalnom i metafizičkom. Postoje mnoge druge grupe koje poseduju, koriste ili pokušavaju da stvore SCP objekte, ili za svoju ličnu dobit ili za zaštitu čovečanstva. Neke su rivalne organizacije, neke su otcepljene grupe Fondacije i neke su pouzdani saradnici Fondacije. U svakom slučaju, procenjeno je neophodnim da se stvori i distribuira informativni pregled toga o kojim agencijama Fondacija zna i našeg stava prema njima.


Aleksilva Univerzitet

Alexylva.png

Pregled: O Aleksilva Univerzitetu ili njegovim motivima se zna vrlo malo. Čini se da dokazi sugerišu da organizacija postoji u nekoj vrsti alternativnog univerzuma u ​​kojem latinska i grčka kultura održavaju dominaciju barem nad zapadnom hemisferom; do danas se ne zna ništa o bilo kom drugom delu ovog sveta. Svi objekti vezani za Univerzitet su pronađeni u Srednje-južnim Sjedinjenim Državama, specifično u Tenesi, zbog čega istražioci Fondacije veruju da se sam Univerzitet nalazi u toj oblasti.

Mnogi predmeti povezani sa Univerzitetom (za koje se ne veruje da ih je isti napravio) se pronalaze tokom poštanskog tranzita preko agencije poznate kao „Kombinat Fitransimun“ i prate ih relevantni papiri, što je pomoglo da se sazna više o predmetima i mestu iz kog su došli. Do danas sve što je poznato poznato o metodama prenosa predmeta je da tehnologija koristi principe slične principima Ajnštajn-Rozen mosta, koncepta koji savremena nauka smatra čisto teorijskim. Određeni deo Univerziteta poznat kao Odeljenje za prirodnu filozofiju smatra se odgovornim za prenose, moguće bez znanja ili pristanka ostatka organizacije.

Da biste videli sve dokumente tagovane aleksilva, kliknite ovde.

Ambroz Restorani

ambrose.png

Pregled: Ambroz Restorani je veliki lanac luksuznih restorana, koji se nalaze u raznim javnim lokacijama širom sveta kao i u nekoliko lokacija u anomalnim ili ekstradimenzionalnim mestima od interesa. Ovi restorani specijalizuju u pripremi anomalne hrane i koriste anomalne kulinarske veštine, i značajno variraju u stilu. Uprkos veličini lanca Ambroz Restorana, generalno nisu neprijateljski nastrojeni i umesto da se bore, pokušaće bežati od pretnji.

Trenutno se veruje da su Ambroz Restorani u zajedničkom vlasništvu osoba od interesa „Čaz Ambroz“ i „Marius“, ali zbog nedostatka javnih pojava ovo nije potvrđeno. Nekoliko grupa od interesa su imali odnose sa Ambroz Restoranima, uključujući Maršal, Karter i Dark d.o.o. i Herman Fulerov Cirkus Uznemirujućeg, međutim stepen saradnje je trenutno nepoznat. Kako se lanac Ambroz Restorana nastavlja širiti i dalje od anomalnih tržišta, sve nove lokacije će biti zatvorene i dragocene informacije o Ambroz Restoranima biti će sačuvane.

Da biste videli sve dokumente tagovane ambroz-restorani, kliknite ovde.

Anderson Robotika

ar.png

Pregled: Sa centrom u Pacifičkom severozapadu, Anderson Robotika je prvi put privukla pažnju Fondacije u 2007. godini, kada je zadržan SCP-1360. Pod vođstvom Vinsenta Andersona, i specijalizući se u prodaji anomalnih androida, robota, veštačke inteligenije, i kibernetike, Anderson Robotika je brzo stekla popriličnu zastupljenost u polju paratehnologije. Mala veličina grupe, izuzetne sposobnosti špijunaže i iznenađujuće velika količina resursa otežale su privođenje bilo kog Andersonovog zaposlenika, sa samo nekoliko Andersonovih proizvoda koji su trenutno u rukama Fondacije.

Da biste videli sve dokumente tagovane anderson, kliknite ovde.

Arkadia

Arcadia.png

Pregled: Difinisana svojim najvišim visinama i najdubljim dubinama, Arkadia je bila nadrogirana ludost kroz industriju video igara. Njihova okultna fiksacija dovela je do eksploatacije i prokletstva njihovih mušterija. Nakon kolapsa video igara 1983. godine, Arkadia je ušla u eru propadanja od koje se još uvek nisu potpuno oporavili.

Iako više nisu moćni koliko su bili, bivši članovi Arkadije još uvek žive među običnim stanovništvom. Ostaci njihovog carstva mogu se pronaći u jeftinim prodavnicama i garažnim rasprodajama širom Amerike. Još uvek su negde u svetu, do danas šmrkajući pentagrame kokaina sa džojstika.

Da biste videli sve dokumente tagovane arkadia, kliknite ovde.

Čikaški Duh

SpiritIcon.jpg

Pregled: Tokom ranog 20. veka, Čikaški Duh bila je najveća anomalna kriminalna organizacija u zapadnoj hemisferi. Bazirana u Čikagu, Ilinois, uticaj grupe se prostirao kroz većinu gradova u Sjedinjenim Državama, posebno u Njujoruku, Bostonu, Nju Orleansu i ektradimenzionalnom gradu-državi Tri Portlanda. Duh je bio poznat po regrutovanju individualaca sa anomalnim sposobnostima, kao i stvaranju anomalnih objekata za upotrebu u svojim kriminalnim aktivnostima.

Duh je osnovao 1895. u Čikagu vlasnik bara Ričard D. Čapel, koji je sam bio anomalne prirode. Uprkos dugogodišnjim naporima, Fondacija je ostala uglavnom neuspešna u svojim pokušajima da suzbije Čapelov uspon, delom zbog ograničenih resursa u to vreme kao rezultat tekuće unutrašnje krize. U januaru 1919, Fondacija je zvanično suspendovala sve akcije protiv Čikaškog Duha da osigura njihovu saradnju pri sprečavanju širenja SCP-2680. Kada mu je dozvoljeno da nesmetano deluje, Duh je procvetao u sindikat širom zemlje i na kraju je postao pokretačka snaga u ilegalnoj distribuciji alkohola tokom doba prohibicije.

Zahvaljujući uspehu svog butlegerskog posla, Čikaški Duh nastavio je da gomila moć nad severnoameričkim tržištima i politikom tokom 1920-ih, a Fondacija je na kraju bila primorana da raskine primirje sa grupom kako bi sprečila potpuno uništenje naučne normalnosti. 11. jula 1933. godine operativci Fondacije konačno su uhvatili Ričarda Čapela nakon racije na bazu operacija Duha. U odsustvu svog vođe, grupa se postepeno destabilizovala, a većinu njihovih članova i imovine zaplenile su druge organizacije. Od 1938. godine, Fondacija zvanično smatra da je Čikaški Duh prestao sa radom.

Međutim, glasine o daljem opstanku Duha su nastavile se širiti i tokom narednih decenija. Otkriveni su razni artefakti koji impliciraju umešanost grupe, mada konačna veza tek treba da se dokaže. Dalje, nedavni dokazi otkrili su postojanje novog sindikata koji sebe naziva "Čikaška Avet", a koji deluje pre svega u anomalnim podzemnim zajednicama. Istraga ove grupe i njenih veza sa prvobitnim Duhom (ako postoje) je u toku.

Da biste videli sve dokumente tagovane cikaski-duh, kiknite ovde.

Da Li Smo Sada Kul?

AWCY.png

Pregled: Kolektiv anomalnih umetnika, ili anumetnika, članovi Da Li Smo Sada Kul? Sposobni su da ili nabavljaju ili proizvode anomalne objekte i entitete i da ih koriste da bi stvarali umetničke instalacije. Ove instalacije su postavljene tako da imaju maksimalnu javnu izloženost i bile su fatalne za posmatrače; fraza "Da Li Smo Sada Kul?" je uvek prisutna na neki način.

Da biste videli sve dokumente tagovane da-li-smo-sada-kul, kliknite ovde.

Pobuna Haosa

Chaos.png

Pregled: Pobuna Haosa je grupa koja se otcepila od Fondacije, koju je stvorila pobunjenička ćelija koja se oglušila na naređenja i dezertirala sa nekoliko SCP objekata 1924. godine. Od tada je Pobuna postala važan igrač na svetskoj sceni, koristeći anomalije koje je stekla u svoju korist i da konsoliduje svoju globalnu bazu moći. Pobunjenici se ne bave samo anomalijama, već i prodajom oružja i prikupljanjem obaveštajnih podataka.

Koristi autoritarne režime u siromašnim zemljama i zemljama u razvoju, često koristeći njihovo stanovništvo na isti način na koji Fondacija koristi osoblje D klase. Pomaže u održavanju ekstremnog siromaštva i ratova kroz koje ove zemlje prolaze, tako da može nastaviti svoje radikalno eksperimentisanje, lako regrutovanje boraca i unosne poslove sa različitim suprotstavljenim frakcijama.

Većina anomalnih predmeta koje poseduje pobuna su nepoznati Fondaciji. Među najzapaženijim predmetima su "Hermesov štap", predmet koji može promeniti fizička i hemijska svojstva bilo koje materije koju dodirne, i "Zvono entropije", objekat koji može izazvati razne destruktivne efekte u zavisnosti od toga gde je udareno. Oba ova predmeta Fondacija je prvobitno dobila bez ikakvih poteškoća, a ukrali su ih prvobitni osnivači pobune.

SCP objekti i druge anomalije ukradene od Fondacije obično imaju veliki potencijal za direktnu korist, ali Pobunjenici su takođe koristili anomalije sa manje direktnim primenama, kao što je SCP-884.

Glavna baza operacija pobunjenika je nepoznata, kao i njeno sadašnje vođstvo. Ova organizacija je direktno antagonistička prema Fondaciji, koristeći smrtonosnu silu kako bi sprečila da Fondacija zaržava mnoge anomalije. U Fondaciju su se u prošlosti infiltrirali i agenti Pobune, što je rezultiralo gubitkom dragocenih naučnih podataka, krađom niza anomalija i smrću osoblja. Osoblje treba da bude svesno mogućih racija, terorističkih akcija i špijuna iz Pobune i da obaveštava svoje nadređene o svim aktivnostima kolega koje se uklapaju u profil ponašanja pobunjenika.

Da biste videli sve dokumente tagovane pobuna-haosa, kliknite ovde.

Sarkički Kultovi

Sarkicism.png

Pregled: Sarkicizam je religijski/filozofski sistem koji obuhvata razne tradicije, verovanja i duhovne običaje velikim delom zasnovane na učenjima pripisanim "Velikom Karcisti Ionu", njegovom deifikovanom osnivaču. Vernici praktikuju ritualni kanibalizam, ljudsko žrtvovanje, telesnu augmentaciju, taumaturgiju i dimenzionalnu manipulaciju. Budući da su veoma tajnoviti, čini se da opšta javnost nema nikakvo direktno znanje o njihovom postojanju; sa jednim izuzetkom u vidu CSB-a, koja ih vidi u apokaliptičnim crtama. Manipulacija organskim materijalom je dozvolila određenim sarkicitima da postignu anomalna stanja postojanja, prevazilazeći fizička ograničenja osnovnih ljudi. Bolest se gleda sa poštovanjem i sarkički hramovi su otkriveni sa prinesenim nateklim limfnim čvorovima i tumornim izraslinama. Sarkički kultovi tretiraju zaraze kao osvećenje, sredstvo da se "prorede slabi" i pročiste mase, i tako se aktivno trude da osiguraju njihovo širenje.

Fondacija deli poznate sarkičke kultove na dve istaknute strands: proto-sarkičke i neo-sarkičke. Proto-sarkički kultovi se mogu naći u osamljenim zajednicama u najizoliranijim regijama Eurazije, sa pratiocima koji su generalno siromašni (iako samo-zavisni) i neprijateljski prema ljudima iz spoljašnjosti. Takve grupe odbacuju modernost, prikazuju akutnu tehnofobiju i ograničene su sujeverjem i tabuom. Kao kontrast, neo-sarkički kultovi su kosmopolitski, javno prihvatajući modernost i ne pokazujući vidne nesuglasice sa tehnologijom; njihovi javni životi se malo razlikuju od drugih njihove kulture i društvenog statusa. Vernici su najpre imućne porodice, bogate istorijom i skandalom.

Na kraju, veruje se da Fondacija zna samo delić onoga što sarkicizam jeste i što njegovi pratioci nameravaju. Na osnovu dostupnih informacija, spekulisani ciljevi sarkičkih kultova predstavljaju scenario promene nadmoći SK-klase, uključujući mogućnost scenarija kraja sveta XK-klase.

Da biste videli sve dokumente tagovane sarkički, kliknite ovde

Tamna Kraljica

BlackQueen.png

Pregled: Otkriveno je vrlo malo konačnih podataka o osobi od interesa pod nazivom Tamna Kraljica. Ona tvrdi da joj je ime "Alison Čao", ime kćerke istražitelja dr ██████ Girsa i ██████ ███ Čao pre Girsove regrutacije u Fondaciju.

Tamna Kraljica poseduje neobično detaljno znanje o strukturi i aktivnostima Fondacije kao i zadržanim anomalijama. Objašnjenje za ovo neobično detaljno znanje tek treba da bude konačno identifikovano, ali izgleda da je delimično stečeno anomalnim sredstvima (uključujući mogućnost van-univerzalnih izvora informacija). Ona je više puta uspela da naruši bezbednost Fondacije koristeći ove informacije, kao i klasifikovana anomalna sredstva.

Postoje sukobljeni izveštaji o aktivnostima i motivacijama Tamne Kraljice (verovatno zbog više pojedinaca ili namernih kontraobaveštajnih akcija). Početni izveštaji je karakterišu kao zlobnu, ubilačku i destruktivnu. Drugi izveštaji je karakterišu kao neutralnu ili dobroćudnu. Sve informacije ukazuju na njenu neprijateljsku nastrojenost prema Fondaciji.

Postoje izveštaji o umešanosti Tamne Kraljice u većini glavnih grupa od interesa koje Fondacija poznaje, zajedno sa nekoliko svetskih vlada. Nepotvrđeni izvori tvrde da je ona ista osoba kao i M.S. iz Zmijske Ruke, i da M.S. znači "Mlađa Sestra". Razlog za ovu neobično blisku vezu je moguće zato što Tamna Kraljica koristi Biblioteku Lutalica.

Istraživanja ukazuju na prisustvo više drugih pojedinaca koji se takođe nazivaju „Tamnom Kraljicom“. Priroda i poreklo ovih pojedinaca nije definitivno određeno.

Da biste videli sve dokumente tagovane tamna-kraljica, kliknite ovde.

Ukoliko nije drugačije navedeno, sadržaj ove stranice zaštićen je licencom Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License