Kako Napisati SCP

Znači želite da napišete SCP

Čitate Kako napisati SCP 2.0. Ako čitate ovo, verovatno ste član BCMS Ogranka SCP Fondacije i želite da se oprobate u pisanju članaka. Ova stranica će Vas usmeriti ka pravom smeru prilikom započinjanja pisanja. Pročitajte pažljivo, ne preskačite tekst. Kada završite, pročitajte ga ponovo, jer ste ljudsko biće (zar ne?) i propustićete stvari.

Pre nego što počnete: Neke stvari treba uzeti u obzir

Uopšteno gledano, uspešni SCP članci imaju većinu ili sve sledeće komponente:

  • Interesantnu ideju.
  • Razumne procedure zadržavanja.
  • Jasan opis.

Ovo je neophodno za dobar SCP. SCP bi trebalo odmah da privuče čitaoca; ne treba da se bespotrebno komplikuje preteranim ekspozicijama. Pokušajte da dobijete jasnu predstavu o tome šta SCP radi pre početka pisanja.

Mnogi prvi SCP članci katastrofalno propadnu iz jednog ili drugog razloga, uglavnom zbog nedostatka iskustva autora.

Ovo nije opravdanje za ne pokušavanje
Ovo nije kletva koja proganja sve nove članove
Ovo nije univerzalna činjenica

Ovo je izazov

Neki prvi SCP-evi dobiju odlične ocene, jer su njihovi autori ili odmah shvatili šta i kako treba pisati (što je retko) ili zato što su si uzeli vremena za snalaženje i učenje stanja u zajednici. Da biste izbegli taj strašni neuspeli prvi SCP, uvek tražite povratne informacije na Forumu za kritike ideja i/ili na našem Discord serveru. Poštujte ove povratne informacije, čak i ako su surove i direktne. Ako osetite da je neko ostavio uvredljive povratne informacije, uvek možete kontaktirati člana osoblja. Ako su granice pređene, mi ćemo preduzeti mere.

Stranice sa niskim ocenama uvek se brišu sa sajta kada im ocena spadne na -10 ili niže i nalaze se na vikiju potrebnih 24 sata (za više informacija pogledajte Uputstvo za brisanje), zato se nemojte previše razočarati ako nešto što ste napisali bude izbrisano. Ako Vaš prvi SCP ne uspe, pokušajte da naučite iz tog iskustva. Pogledajte da li se ideja može iskoristiti, saznajte šta je funkcionisalo, a šta nije u smislu pisanja. Ponekad Vaša veština pisanja nije na nivou Vaše ideje, a praćenje starih ideja za ponovno pisanje je dobra taktika. Uvek ih možete držati u svom Peščaniku. Ako otkrijete da imate problem sa potrebnim kliničkim tonom, ali dobro razumete univerzum Fondacije i teme koje on prikazuje, uvek možete da se okušate u pisanju priča. Priče ni na koji način nisu manje vredne od SCP članaka.

Ukoliko nije drugačije navedeno, sadržaj ove stranice zaštićen je licencom Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License