Objektne Klase
ocena: 0+x

Svim anomalnim objektima, entitetima i fenomenima koji zahtevaju Specijalne Procedure Zadržavanja se dodeljuje Objektna Klasa. Objektna Klasa je deo standardnog SCP šablona i služi kao grub pokazivač koliko je objekat težak za zadržavanje. U univerzumu, Objektne Klase služe svrhama identifikovanja potreba zadržavanja, prioriteta istraživanja, budžetiranja i drugih razmatranja. SCP-ova Objektna Klasa je određena brojem faktora, ali najvažniji faktori su težina i svrha njegovog zadržavanja.

Primarne Klase

Ovo su najčešće Objektne Klase korištene u SCP člancima i sačinjavaju većinu objekata.

Sigurno

SCP-evi Sigurne klase su anomalije koje se lako i bezbedno zadržavaju. Ovo je često zbog činjenice da je Fondacija proučila SCP dovoljno dobro da zadržavanje ne zahteva značajne resurse ili da anomalijama treba specifična i svesna aktivacija ili okidač. Klasifikovanje SCP-a kao Sigurnog, ipak, ne znači da rukovanje nijime ili njegovo aktiviranje ne predstavlja pretnju.

Za kompletnu listu članaka Sigurne klase na sajtu, kliknite ovde.

Euklid

SCP-evi Euklid klase su anomalije koje zahtevaju više resursa da bi se potpuno zadržale ili gde držanje nije potpuno pouzdano. Obično je to zato što je SCP nedovoljno shvaćen ili urođeno nepredvidljiv. Euklid je Objektna Klasa sa najvećim obimom i velike su šanse da će SCP biti ove klase ako ne upada lako ni u jednu od drugih standardnih Objektnih Klasa.

Kao zabeleška, bilo koji SCP koji je autonoman, svestan i/ili inteligentan je generalno klasifikovan kao Euklid, zbog urođene nepredvidljivosti objekta koji može da deluje ili misli samostalno.

Za kompletnu listu članaka Euklid klase na sajtu, kliknite ovde.

Keter

SCP-evi Keter klase su anomalije koje je prevazilazno teško zadržavati stalno ili pouzdano, sa Procedurama Zadržavanja koje su često obimne i složene. Fondacija često ne može da zadržava ove SCP-eve dobro zato što nema dobro shvatanje anomalije ili joj nedostaje tehnologija da je pravilno zadrži ili joj se suprotstavi. Keter SCP ne znači da je SCP opasan, samo da je jednostavno vrlo težak ili skup za zadržavanje.

Za kompletnu listu članaka Keter klase na sajtu, kliknite ovde.

Taumiel

SCP-evi klase Taumiel su anomalije koje Fondacija specifično koristi da bi zadržavala druge SCP-eve. Čak samo postojanje objekata klase Taumiel je poverljivo na najvišim nivoima Fondacije i njihove lokacije, funkcije i trenutni status su poznati malobrojnom osoblju Fondacije van O5 veća.

Za kompletnu listu članaka klase Taumiel na sajtu, kliknite ovde.

Neutralizovano

Neutralizovani SCP-evi su anomalije koje nisu više anomalne, ili zbog toga što su bile namerno ili slučajno uništene ili onesposobljene.

Za kompletnu listu članaka Neutralizovane klase na sajtu, kliknite ovde.

Nestandardne Objektne Klase

Sledeće Objektne Klase su potklase koje dopunjavaju objektovu primarnu (ili bivšu) klasifikaciju.

Objašnjeno

Objašnjeni SCP-evi su često članci o anomalijama koje su kompletno i potpuno shvaćene do tačke gde su njihovi efekti sada objašnjivi od strane javne nauke ili fenomeni koji su dokazani kao lažni ili pogrešno uzeti za anomalije.

Ezoterične/Narativne Klase

Ezoterične Objektne Klase, nekad zvane i Narativne Klase, su Objektne Klase koje ne padaju ni u jednu od gore navedenih sekcija. One se generalno koriste jednom i stvaraju se da bi produbio narativ u određenom SCP-u. Snažno je preporučeno da SCP-evi koriste jednu od standardnih Objektnih Klasa navedenih ovde. Iako neki autori biraju da uvode izuzetke iz ovih pravila, oni se vrlo retko rade i moraju da opravdaju svoje postojanje i mesto. Mnogi članovi sajta će negativno glasati za nestandardne Objektne Klase ako se koriste bez zasluge.

Za kompletnu listu članaka sa Ezoteričnim klasama na ovom sajtu, kliknite ovde.

Izbačeno

Izbačeni SCP-evi su Objektna Klasa koja je korišćena od strane starijeg osoblja u prošlosti da bi se neželjeni članci ne samo izbrisali, već i postavili na vrstu "Zida Srama" da bi služili kao primeri onog što ne treba da se radi. Ova Objektna Klasa se više ne koristi.

Izbacivanje SCP-eva se više ne radi, delom zato što takve preterane izmene od strane osoblja nisu više dozvoljene i delom zato što se izbacivanje na kraju obrnulo i donelo neželjene posledice. Videti Centrala za Istoriju Univerzuma za više istorijskih informacija o Izbačenim SCP-evima i njihovoj upotrebi u prošlosti.

Česta pitanja za Objektne Klase

Šta je Test Zaključane Kutije?

Test Zaključane Kutije je neformalna smernica koja se koristi da bi se odredila objektova najprikladnija Objektna Klasa. On ide ovako:

  • Ako objekat zaključate u kutiju, ostavite ga samog i ništa loše se ne desi, onda je verovatno Siguran.
  • Ako ga zaključate u kutiju, ostavite ga samog i niste potpuno sigurni šta će se desiti, onda je verovatno Euklid.
  • Ako ga zaključate u kutiju, ostavite ga samog i on lako pobegne, onda je verovatno Keter.
  • Ako on jeste kutija, onda je verovatno Taumiel.

Zapamtite da, kao posebno razmatranje, nešto što je autonomno, živo i/ili inteligentno je skoro uvek barem Euklid klase. To jest, ako zaključaš živu stvar u kutiju i zaboraviš na nju, ona će se na kraju ugušiti ili izgladneti na smrt. Nešto što je inteligentno bi moglo da ispadne i dovoljno pametno da nadmudri svoje procedure zadržavanja i/ili prestane da sarađuje sa pokušajima Fondacije da ga zadržava, čineći ga opasnijim nego što bi inače bilo.

Šta ako nađem SCP koji je pogrešne Objektne Klase?

Objektne Klase su namerno ostavljene neodređene kao ne bi ograničavale autorovu kreativnu slobodu; nesavitljiv, definisan sistem klasa bi možda sputavao autorovu sposobnost da piše na način na koji bi želeo i kao takvi više predloga da se naprave bolje definisani sistemi u prošlosti je odbijeno od strane osoblja SCPVikija.

Ako nađete SCP članak za koji mislite da je možda neprikladno klasifikovan, slobodno započnite diskusiju o toj temi i vidite šta drugi članovi zajednice misle. Ako Vas objašnjenje ne zadovoljava, slobodno izrazite svoje mišljenje o temi i glasajte shodno tome na stranici.

Ako je SCP vrlo opasan, da li bi njegova Objektna Klasa trebalo da bude viša?

Ne, opasnost ne utiče stvarno na SCP-evu Objektnu Klasu. Kao što je rečeno na različite načine više puta iznad ovoga, Objektna Klasa predmeta je više zasnovana na težini zadržavanja nego na opasnosti koju inače predstavlja. Na primer, dugme koje može da uništi ceo univerzum kada bude pritisnuto bi bilo bezbedno, dok bi mačka koja nasumično zamenjuje mesta sa drugom mačkom bilo gde na Zemlji bila smatrana kao Keter.

Ukoliko nije drugačije navedeno, sadržaj ove stranice zaštićen je licencom Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License